Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pět věcí, které jste o islámu nevěděli. Číslu čtyři nebudete chtít věřit

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Islámská víra je předmětem mnoha sporů hned z několika důvodů. Počet vyznavačů muslimského náboženství narůstá, islám ale nechvalně proslul díky Islámskému státu a také se k němu hlásilo mnoho strůjců teroristických útoků v Evropě. Jde i o jedno z náboženství, které uznávají migranti mířící do Evropy. Ne vše co se o této víře tvrdí je však pravdivé.

Islám povoluje vraždy?

Střet civilizací mezi islámem a křesťanstvím položil základy křížových výprav, které se udály v reakci na rozšiřování muslimského práva napříč Středním východem. Pravidla války stanovená prorokem Mohamedem ale mají morální převahu. Zakazují totiž vraždit ženy, děti a civilisty, zakazují vojákům zabíjet zvířata a ničit nepřátelům zemědělství a zdroje vody. Islám tak položil základy Ženevské úmluvy o zacházení s vězni. Islámský stát a teroristé si jen toto pravidlo vykládají trochu jinak.

Islám zakazuje potrat?

Islám sice zakazuje mimomanželský sex, antikoncepci ale podpořil i prorok Mohamed. Potrat je už téma diskutabilní, podle proroka ale plod není považován za osobu první čtyři měsíce své existence. V takovém případě by během této doby neměl být potrat problém.

Islám zakazuje homosexualitu?

Celý svět šokovaly popravy homosexuálů prováděné Islámským státem. A ve více než tuctu muslimských zemích je trestem za homosexualitu smrt. Pravda je ale taková, že islám homosexualitu nezakazuje ani neodsuzuje. Na rozdíl od křesťanství totiž hřích posuzuje na základě činností, nikoliv touhy a emocí.

Bez islámu bychom žili jako v době kamenné?

Muslimové nám dal moderní vědecké metody, a to díky muži, který by mohl směle konkurovat Ensteinovi. Vědec z 10. století Hasan Ibn Al-Haytham je na západě známý jako Alhazen. Na základě skeptického myšlení tvrdil, že bez pokusů nelze teorii nikdy ověřit. Vyvinul proto experimentální vědecké metody, kterým vděčíme za každý technologický pokrok dosažený v posledním tisíciletí.

Islámu vadí změna pohlaví?

Transgenderoví lidé mají k islámu cestu otevřenou. Změna pohlaví totiž muslimské víře nijak neodporuje. Írán je dokonce druhou zemí na světě, kde se provádí nejvíce těchto operací a můžete na ně dokonce získat vládní dotaci. Jde totiž o vrozenou věc, za kterou se lidé nemusí nijak stydět. 

Témata:  lidé náboženství Islám muslimové

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy