Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sesazení Madura? Lavrov důrazně varuje USA před "nezodpovědnými plány"

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Rusko odsuzuje postoj Spojených států vůči Venezuele, podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova Spojené státy organizují kampaň za svržení venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. Lavrov to prohlásil na úvod setkání s šéfem venezuelské diplomacie Jorgem Arreazou v Moskvě. Spojené státy podle médií vyzval, aby se vzdaly "nezodpovědných" plánů na svržení venezuelského prezidenta.

"Apelujeme na Američany a na všechny ty, kdo je podporují, aby se vzdali svých nezodpovědných plánů a jednali výhradně v souladu s mezinárodním právem," řekl podle médií Lavrov.

Šéf ruské diplomacie má v pondělí o situaci ve Venezuele hovořit s ministrem zahraničí USA Mikem Pompeem, a to ve Finsku na okraj jednání Arktické rady.

Autokratický prezident Maduro stojí v čele Venezuely od roku 2013. Opozice viní jeho vládu z porušování lidských práv, ekonomické a humanitární krize a nesvobodných voleb. Právě kvůli nedemokratickým volbám letos v lednu neuznal opozicí ovládaný parlament nový Madurův mandát a šéf parlamentu Juan Guaidó se prohlásil dočasným prezidentem. Za hlavu státu, která má v zemi uspořádat svobodné volby, už Guaidóa uznalo téměř šest desítek zemí.

V posledních měsících ztrácí Maduro podporu stále širšího okruhu svých dřívějších příznivců, mimo jiné kvůli hluboké ekonomické a humanitární krizi, z níž mnozí viní řízenou socialistickou politiku Madurovy vlády.

Témata:  Sergej Lavrov USA Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy