Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záplavy na Sibiři dosáhly katastrofických rozměrů, počet mrtvých stoupá

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Stoleté záplavy v Irkutské oblasti na jihu Sibiře si od 27. června vyžádaly životy nejméně 14 lidí. Dalších 13 osob, včetně jednoho dítěte, se pohřešuje. Podle ruských agentur o tom informovala tisková služba oblastního úřadu ministerstva pro mimořádné situace.

Obrázky ze záplav podle debat na sociálních sítích šokují nejen úrovní vody, ale i úrovní bídy a chudoby, v jaké místní obyvatelé žijí.

Lékaři museli v zóně záplav dosud ošetřit 1258 lidí, mezi nimiž je 87 dětí, sdělilo podle agentury Interfax oblastní centrum pro poskytování lékařské pomoci při katastrofách. Hospitalizovat bylo nutné 191 lidí, převážně kvůli podchlazení.

А ведь на фото с Иркутской области поражает не только уровень воды, но и уровень убогости и нищеты. pic.twitter.com/N3UYfX20hB

— Пришелец - прораб (@Soarer0805) 1. července 2019

Od 25. června voda v Irkutské oblasti zaplavila 96 obcí a osad s více než 10.000 obytnými domy a 32.800 obyvateli. Povodně způsobily silné deště, které trvaly od 24. do 27. června. Podle místních meteorologů jde o největší záplavy v regionu za posledních 100 let. Vědci z Irkutské státní univerzity přičítají tak rozsáhlé povodně změnám klimatu na východní Sibiři a souběhu několika netypických přírodních jevů, jako byl mimořádné horký červen.

Témata:  Sibiř povodně Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy