Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká pomoc dorazila do palestinského Pásma Gazy

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Gaza - Do palestinského Pásma Gazy dnes přes Izrael dorazily první zásilky pomoci zaslané z Turecka. Stalo se tak týden poté, co Izraelci a Turci podepsali dohodu o normalizaci vztahů, napsala agentura Reuters.

Asi 11.000 tun nákladu, který obsahuje mimo jiné oblečení, hračky či léky, dovezla v neděli turecká loď do izraelského přístavu Ašdod. Pod dohledem tureckého Červeného půlměsíce dnes vjelo do Pásma Gazy, které kontroluje radikální palestinské hnutí Hamas, prvních 500 kamionů s pomocí, uvedli svědci.

Šestiletou krizi izraelsko-tureckých vztahů způsobil námořní incident z roku 2010. Izraelské komando tehdy zabilo deset tureckých občanů, kteří byli ve flotile, jež chtěla prolomit námořní blokádu Gazy a dopravit tam humanitární pomoc.

"Jde o první loď s pomocí poté, co turecká a izraelská vláda podepsaly dohodu," uvedl Kerem Kinik z tureckého Červeného půlměsíce.

Témata:  Gaza Turecko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy