Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU a Japonsko podepsaly dohodu o volném obchodu

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tokio - Lídři EU dnes podepsali s Japonskem dohodu o volném obchodu. Odstraní téměř všechna cla, pokrývá zhruba třetinu globálního HDP a 600 milionů lidí. Cílem je podpořit hospodářský růst a tvorbu pracovních míst. Kritici se však obávají, že dohoda povede k oslabení norem pro ochranu životního prostředí a spotřebitelů v EU.

Podpis dohody oznámili japonský premiér Šinzó Abe, předseda Evropské rady Donald Tusk a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. 

Původně měla být dohoda podepsána již minulý týden, podpisový ceremoniál byl ale odložen kvůli záplavám v Japonsku. Podpis dohody přichází v době rostoucích obav z protekcionistických opatření amerického prezidenta Donalda Trumpa. 

Tusk podepsanou smlouvu označil za doposud největší bilaterální obchodní dohodu. "Vysíláme jasný vzkaz, že stojíme společně proti protekcionismu," prohlásil. "Je to světlo v rostoucí temnotě mezinárodní politiky," dodal.

Podle analytika Džuničiho Sugawary protekcionistická opatření "přiměla Japonsko a EU k urychlení rozhovorů o dohodě". Sugawara rovněž upozornil, že japonský premiér má sice s Trumpem dobré vztahy, ale v obchodních záležitostech se Japonsko staví na stranu Evropy.

"Japonsko a EU vytvoří jednotnou frontu proti americké hrozbě zavádění cel na klíčové produkty, například na automobily," uvedl analytik. Trump v květnu nařídil vyšetřování vliv dovozu automobilů na národní bezpečnost USA, což by mohlo vést k uvalení dodatečných cel.

Firmy z Evropské unie v současnosti vyvážejí do Japonska zboží a služby v hodnotě přes 100 miliard dolarů (2,2 bilionu Kč) ročně. Jednou z nejvýznamnějších položek tohoto exportu jsou mléčné produkty, napsal server BBC.

Evropský potravinářský sektor by měl díky dohodě těžit z odstranění vysokých japonských cel na sýry či vína z EU. Japonské automobilky zase doufají, že díky odstranění desetiprocentních cel na dovoz aut do EU zvýší svůj prodej na evropském trhu.

Témata:  EU Japonsko ekonomika

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy