Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světová ekonomika jde pomalu ke dnu. Může za to brexit?

Christine Lagarderová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF)
Christine Lagarderová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF)
Foto: news.com

Peking - Nejistota vyvolaná brexitem musí co nejdříve skončit, vyzvala dnes šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. MMF v úterý zhoršil výhled růstu světové ekonomiky pro letošek o 0,1 procentního bodu na 3,1 procenta.

Měnový fond v aktualizaci jarního výhledu světové ekonomiky upozornil, že ještě před referendem o brexitu ekonomické údaje a vývoj na finančních trzích naznačovaly, že globální ekonomika se vyvíjí tak, jak fond čekal v dubnové prognóze.

Výhled některých velkých rozvíjejících se zemí se dokonce zlepšoval a měnový fond počítal původně s mírným zlepšením výhledu na příští rok.

"Naše první a okamžité doporučení ohledně nejistoty kolem brexitu je, aby byla (tato nejistota) odstraněna pokud možnost co nejdříve. Abychom znali podmínky obchodu a to, jak bude Británie nadále působit ve světové ekonomice," uvedla šéfka MMF před víkendovým setkáním zemí G20.

Témata:  Christine Lagardeová Mezinárodní měnový fond (MMF) Brexit

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy