Sea Watch

Uprchlíci, ilustrační foto

Loď Sea-Watch 3 po čtyřech měsících míří zachraňovat migranty na moři

Svět

Loď Sea-Watch 3 stejnojmenné německé humanitární organizace po čtyřměsíční nucené pauze opět míří do Středozemního moře poskytovat pomoc migrantům v nouzi. Plavidlo koncem března zabavily italské úřady kvůli údajným technickým nedostatkům, ve středu loď po úpravách vyplula ze španělského přístavu Burriana směrem k Itálii, uvedla organizace na twitteru.

Uprchlíci, ilustrační fotografie

Humanitární loď přivezla migranty na Sicílii, 28 jich je nakaženo koronavirem

Svět

U 28 ze dvou stovek migrantů, které minulý týden přivezla k Sicílii z mezinárodních vod od Libye humanitární loď Sea-Watch 3, se potvrdil koronavirus SARS-CoV-2. Informovala o tom dnes agentura ANSA s odvoláním na sicilského guvernéra Nella Musumeciho. Podle něj se tak prokázala oprávněnost jeho požadavku na umisťováni nových běženců do karantény na lodě u italského pobřeží.

Vlajka Itálie

Kapitánka lodi Sea-Watch opustila Itálii. Pryč s tou rozmazlenou komunistkou, jásá Salvini

Svět

Německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 opustila Itálii. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na mluvčí německé neziskové organizace Sea-Watch. Carola Racketeová se podle mluvčí vydala do Německa a pak bude pokračovat dál. Bližší informace nejsou k dispozici. Jedenatřicetiletá kapitánka navzdory italské blokádě přistála u italského ostrově Lampedusa s lodí Sea-Watch 3 s africkými migranty. Je podezřelá z napomáhání nelegální migraci a z toho, že se nepodvolila pokynu vojenského plavidla.

Ilustrační foto

Kapitánka lodě Sea-Watch se ukrývá na tajném místě, dostávala výhrůžky

Svět

Německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová byla kvůli výhrůžkám převezena na neznámé místo, uvedla dnes agentura Reuters. Italský soud ženu v úterý nařídil propustit z domácího vězení, kde byla od soboty, a rozhodl, že kvůli srážce s policejním člunem nebude souzena. Jedenatřicetiletá kapitánka, která na ostrov Lampedusa přepravila 40 migrantů, je vyšetřována kvůli napomáhání nelegální migraci. Po úterním rozhodnutí soudu se nový bezpečnostní zákon podle listu la Repubblica už dál nevztahuje na humanitární lodi.

Ilustrační foto

Svět

Bezskrupulózní politika Itálie? Němce rozlítilo zadržení kapitánky lodi s uprchlíky

Více než 590.000 eur (15 milionů korun) už lidé přispěli do sbírky, kterou v noci na dnešek vyhlásili němečtí televizní moderátoři Jan Böhmermann a Klaas Heufer-Umlauf prostřednictvím portálu YouTube na pomoc kapitánce zadržené lodi s uprchlíky Carole Racketeové. Ženě hrozí pokuta až 50.000 eur (1,3 milionu Kč) a trest až 15 let vězení za pašeráctví. Reakce na její chování se různí, část politiků jí považuje za hrdinku, někteří za zločince.

Uprchlíci, ilustrační foto

Loď s uprchlíky provokuje Salviniho, ten žádá tvrdý zásah na moři

Svět

Loď Sea-Watch 3 se 42 migranty na palubě, jejíž německá kapitánka ve středu porušila zákaz vplout do italských vod, zůstává na moři nedaleko ostrova Lampedusa. Italský ministr vnitra Matteo Salvini dnes prohlásil, že je pro zabavení lodi a zatčení její posádky. Salvini, který přísnou protiimigrační politiku prosazuje od loňského nástupu do úřadu, očekává, že takto rozhodne i italský soud.

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy