Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hejtmani chtějí od Babiše 270 milionů. Chybí podpora sociálních služeb

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) dnes po jednání s ministryní práce Michaelou Marksovou (ČSSD) oznámil, že kraje budou žádat od státu 270 milionů korun na dofinancování sociálních služeb v letošním roce.

Kraje rozdělují podporu organizacím zajišťujícím sociální služby od minulého roku, předtím jim tyto peníze dávalo přímo ministerstvo. Pro letošek původně na tento účel krajské samosprávy dostaly ze státních zdrojů v součtu 8,315 miliardy korun.

"Urgentní požadavek se týká dofinancování sociálních služeb v letošním roce, respektive odměňování v sociálních službách po zvýšení tarifů na letošní rok vládou České republiky. Hejtmany k tomu vede zlepšené hospodaření státu, který o letošním zvýšení tarifů rozhodl s příslibem hledat finanční prostředky na pokrytí nutných výdajů," uvedl Hašek, který se ještě dnes obrátí na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Podle Haška zatím poskytla část prostředků pouze ministryně Marksová, a to 350 milionů korun. "Zbývající část by měl nyní poskytnout ministr financí. Jistě se napříč vládou i politickým spektrem shodneme na tom, že péče o potřebnou formu sociálních služeb a lepší ocenění lidí pracujících v této oblasti je slušností a vyjádřením uznání za psychicky i fyzicky velmi náročnou péči o potřebné spoluobčany," dodal hejtman.

Témata:  Michal Hašek Andrej Babiš sociální péče

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy