Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby by podle průzkumu vyhrálo ANO, ČSSD je druhá

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovní volby by v říjnu vyhrálo hnutí ANO s 34 procenty hlasů před druhou ČSSD s 15 procenty, vyplývá z průzkumu TNS Aisa agentury pro Českou televizi.

ANO proti září v průzkumu agentury posílilo o tři procentní body, sociální demokraté ztratili půl procentního bodu, o 2,5 procentního bodu procenta klesla KSČM, a to na 7,5 procenta.

Kromě zmíněných stran by se do Poslanecké sněmovny dostaly také opoziční ODS s 8,5 procenta a TOP 09 se 7,5 procenta. Jako poslední by mandáty získaly KDU-ČSL se 6,5 procenta a SPD Tomia Okamury se stejným výsledkem.

Agentura prováděla průzkum mezi 8. a 27. říjnem, tedy v době po krajských volbách a senátních volbách. Do modelu byly zařazeny odpovědi 856 respondentů, kteří by se zúčastnili voleb. Statistická odchylka se u průzkumu pohybuje mezi jedním až třemi procenty.

I průzkumy ostatních agentur z poslední doby staví ANO na první místo před ČSSD. Podle volebního modelu agentury STEM zveřejněného na konci října by hnutí ANO získalo 29,7 procenta hlasů, ČSSD a KSČM polovinu. KSČM by volilo 14,6 procenta voličů, ČSSD 14,4 procenta.

Do Sněmovny by se podle STEM dostaly ještě ODS s devíti procenty, TOP 09 plus STAN se sedmi procenty, KDU-ČSL s 6,7 procenta a SPD Tomia Okamury s 5,2 procenta.

Témata:  volební preference Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy