Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vesnické hospůdky pocítily dopad EET, pivovary ztratily stovky klientů

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - 1. prosince byla spuštěna první fáze elektronické evidence tržeb (EET), která se dotkla restaurací a hotelů. Pivovary už hlásí úbytek klientů. Podle průzkumu Sdružení místních samospráv zaniklo zhruba 700 menších hospod.

Pivovar Hols Vratislavice registruje zhruba deset uzavřených provozoven na venkově. Podle Jaroslava Tomana z obchodního oddělení byly hlavním důvodem problémy s připojením na internet a také vysoké náklady na pořízení a provoz EET. Hospodští si podle něj stěžují, že je evidence zdržuje.

Přerovský pivovar Zubr eviduje 16 zavřených provozoven. Pivovar Primátor z Náchoda odhadl, že v souvislosti s EET z řad jeho odběratelů ukončilo provoz přes 20 restaurací a hospod, většinou na venkově.

Plzeňský Prazdroj už dříve mluvil o stovkách zákazníků, kteří ukončili svůj provoz, tento počet však neměl překročit tisícovku. "Stále je velmi brzy hodnotit dopad EET na restaurace a hospody. Které z nich ukončení činnosti avizují a které skutečně skončí, uvidíme zřejmě až v lednu," dodala mluvčí Prazdroje Jitka Němečková. Prazdroj pivo zdražil před příchodem EET.

Skupina Heineken zdražila od listopadu pivo o 40 až 80 haléřů podle jednotlivých značek. "Evidujeme přibližně 20 uzavřených hospod a restaurací, ale pro provozovny budou kritické první tři měsíce. Všichni naši zákazníci pracují s EET, nicméně jim opatření zpomaluje provoz," podotkla mluvčí pivovarů Jana Pikardová.

"Reálně nám ubylo zhruba 100 restaurací, především na vesnicích, podle našich obchodních zástupců ale toto číslo ještě není konečné. Pocity restauratérů jsou smíšené, zaznamenali jsme pozitivní i negativní reakce na EET," sdělila Petra Winklerová, mluvčí Pivovaru Svijany. Brněnský minipivovar Lucky Bastard ale zatím u hospodských větší problémy v souvislosti s EET nevidí.

Témata:  elektronická evidence tržeb pivovary restaurace

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy