Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátní volby na Mostecku provází nízká účast

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Most - Velmi nízká volební účast provází opakované senátní volby na Mostecku. Zájem lidí se nezvýšil ani druhý den, zjistila ČTK.

Účast se výrazně liší podle jednotlivých lokalit. O post senátora se uchází devět lidí. Volební místnosti se uzavřou ve 14:00, výsledky by měly být známé ještě během odpoledne.

Tradičně vyšší účast bývá v mostecké čtvrti Souš. Tam komise odhadovala před polednem účast na zhruba 14 procent. Naopak minimum lidí chodí v lokalitách, kde žije více sociálně slabých, například na litvínovském sídlišti Janov. "Zájem je minimální. Stává se ale, že lidé přijdou ještě těšně před uzavřením místností," řekla ČTK jedna z komisařek.

Podle komisařů je téměř vyloučené, že by se účast přiblížila té z řádných voleb v říjnu loňského roku. Tehdy přišlo v prvním kole k urnám 25,81 procenta oprávněných voličů. K druhému pak necelých 11 procent.

Opakování voleb nařídil Nejvyšší správní soud, který vyhověl třem stížnostem na řádné podzimní volby. Část Severočechů.cz nepovažovala lékařku Alenu Dernerovou za řádnou kandidátku hnutí.

Témata:  volby Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy