Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce uprchlíků v Česku? Ovčáček nastínil katastrofický scénář

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Česká republika přijme na základě kvót Evropské komise první uprchlíky. Tiskový mluvčí prezidenta republiky se obává, že nyní to začíná jednotlivci, ale za nedlouho zde můžeme mít tisíce migrantů.

Podle Ovčáčka možná jde o metodu jezinky. "Vstoupíme jedním prstíčkem, a pak se to naplní až do 2 600 uprchlíků do roku 2017," vysvětluje Českému rozhlasu mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Vláda by podle něj měla jasně odmítnout naplňování kvót, měla by být razantnější a měla by si vzít příklad nejenom ze Slovenska, Maďarska, ale i z Polska. Krok v podobě žaloby je prý namístě.

"Nikdo vám stoprocentně nezaručí, že když přijmeme 2 600 uprchlíků, že některý z nich nepohledne extrémním hodnotám, extrémnímu islamistickému hnutí," podotkl s tím, že Zeman se s uprchlíky nesetká.

Vyjářil se také ke kritikům hlavy státu. "Pozorně jsem sledoval, jaké lidé, kteří postupují dlouhodobě proti panu prezidentovi, používají metody, jak se vyjadřují, a bude se to v budoucnu velmi dobře hodit," podotkl neurčitě.

Témata:  Jiří Ovčáček Miloš Zeman uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy