Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řešením krize podle Štěcha nejsou volby ani úřednická vláda

Milan Štěch /ČSSD/, předseda Senátu
Milan Štěch /ČSSD/, předseda Senátu
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Řešením současné krize po ohlášené demisi vlády nebudou podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) ani předčasné sněmovní volby, ani ustavení úřednického kabinetu. Štěch to dnes uvedl při setkání s předsedou bavorské vlády Horstem Seehoferem, který se o vývoj situace v ČR zajímal. Rozhodnutí nicméně podle Štěcha bude záležet na dohodě předsedů největších politických stran a na prezidentu republiky.

"Není pravděpodobné, že by v červenci byly předčasné volby. V letních měsících by to nebylo moudré zejména s ohledem na volební účast. A také nevěřím, že by řešením byla úřednická vláda," uvedl Štěch v tiskové zprávě.

Předčasné volby, které v úterý jako jednu z možností uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), nechce ani jedna z dosavadních koaličních stran. Důvodem je mimo jiné to, že za necelý půlrok se mají konat řádné volby.

Předčasné volby dnes odmítlo vedení ČSSD, nepodporují je ani lidovci. Rovněž ANO by chtělo dovládnout až do řádných říjnových voleb.

Hlavně ČSSD a ANO se liší v pohledu na to, jak by měl případný budoucí kabinet vypadat. Podle sociálních demokratů by v něm neměl být šéf ANO, ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš, kvůli jehož majetkovým záležitostem Sobotka zánik současného kabinetu oznámil. ANO ale na přítomnosti svého lídra ve vládě trvá.

Témata:  Milan Štěch Bohuslav Sobotka Sociální demokracie (SOCDEM) demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy