Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovčáček udeřil na Ratha: Snaží se skrze Zemana zpopularizovat v médiích

Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes reagoval na tvrzení Davida Ratha, že jeho případ je politickým procesem a soud nátlaku prezidenta a ministra (spravedlnosti Roberta Pelikána) podlehne. Exhejtman se prý snaží i přes prezidenta Miloše Zemana proniknout do médií a zpopularizovat se v nich.

Zeman už dříve uvedl, že v Rathově kauze zvažuje podání kárné žaloby na soudce, který v ní rozhodl o nezákonnosti odposlechů.

"Prezident se k této věci vyjádřil a hodlá v ní postupovat, až teprve než učiní příslušné kroky ministr spravedlnosti pan Robert Pelikán. Pak přichází v úvahu případná kárná žaloba," doplnil k tomu dnes Ovčáček.

Nejvyšší soud v současné době projednává Pelikánovu stížnost pro porušení zákona v Rathově případu. Ministr nesouhlasí s tím, že Vrchní soud v Praze kvůli výhradám k odůvodnění odposlechů použitých v případu zrušil verdikt nad Rathem a dalšími deseti lidmi. Nejvyšší soud jednání rozplánoval na čtyři dny.

Středočeský krajský soud Ratha v červenci 2015 uznal vinným z přijímání úplatků v souvislosti s krajskými zakázkami a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. Odvolací senát však rozsudek loni v říjnu zrušil kvůli použitým odposlechům.

Témata:  Miloš Zeman David Rath 1 Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy