Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Překupník otráveného alkoholu dostal pět let, ihned se odvolal

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ostrava - Překupníkovi s otráveným alkoholem Marek Ženíšek dostal u Krajského soudu v Ostravě pětiletý trest. Dle žalobce koncem října 2012 zavinil smrt jednoho člověka a zdravotní problémy čtyřem dalším. Druhý obžalovaný Petr Hlava byl zproštěn viny.

Podle obžaloby Hlava prodal v září 2012 Ženíškovi nejméně 77 litrových lahví nekolkovaného alkoholu. Opatřeny byly etiketou Helsinky Group a obsahovaly až 50 procent metanolu. Zabít mohly až 300 lidí. Ženíšek je nějakou dobu skladoval a koncem října je pak dal známému u zahradní chatky v obci Doubrava na Karvinsku. Muž alkohol s dalšími lidmi ještě týž den začal v chatce popíjet. Jeden z nich kvůli jedovatému alkoholu zemřel. Další měli vážné zdravotní problémy.

Poprvé se ostravský soud případem zabýval v srpnu 2013. Ženíšek a Hlava byli první, kdo v souvislosti s metanolovou kauzou stanuli ve veřejném procesu před soudem. Poprvé soud udělil dvěma překupníkům za úmyslné obecné ohrožení osmiletý trest. Vrchní soud později verdikt zrušil. Znovu byli Hlava se Ženíškem odsouzeni za ohrožení zdraví závadnými potravinami. Hlava vyvázl s podmínkou, jeho komplic měl jít do vězení na čtyři roky. I tento rozsudek nadřízený soud zrušil.

Ani dnešní rozsudek ještě není pravomocný. Hlava se sice vzdal práva na odvolání, ale Ženíšek se ještě v jednací síni odvolal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Případem se tak bude už potřetí zabývat vrchní soud v Olomouci.

Témata:  kauza: metylalkohol alkohol

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy