Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mor prasat se šíří Českem, nákaza postihla nejméně 51 divočáků

Vepři
Vepři
Foto: Pixabay

Zlín - Počet pozitivně testovaných divočáků na africký mor prasat (AMP) se od pondělka na Zlínsku zvýšil o 11 na celkem 51 kusů. Nejvíc potvrzených případů nákazy, hned 23, hlásí katastr zlínské místní části Lužkovice. Veterináři celkem evidují 76 uhynulých divokých prasat. Nejvíce

Všechny nově potvrzené případy se nacházejí na území katastrů, kde již přítomnost nákazy byla dříve potvrzena. "Dosud se AMP neprokázal u 22 testovaných případů. Na výsledky vyšetření čekají v současné době dva vzorky, jeden nález zůstává z důvodu vysokého stupně rozkladu bez výsledku," sdělil dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

23 případů hlásí katastr zlínské místní části Lužkovice. V Hvozdné se mor objevil v 11 případech, šest uhynulých divočáků napadených chorobou našli ve Zlíně-Přílukách a také v Kostelci u Zlína. Pět případů má Zlín-Klečůvka.

Veterináři také podali trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli možnému zavlečení nemoci na české území. "Potvrzujeme, že státní veterinární správa, konkrétně Krajská veterinární správa pro Zlínský kraj, podala krajskému ředitelství policie ve Zlínském kraji trestní oznámení na neznámého pachatele ve věci šíření nakažlivé nemoci zvířat - afrického moru prasat," sdělil ČTK zástupce tiskového mluvčího SVS Petr Majer.

Od pátku platí mimořádná veterinární opatření. Myslivci mohou v celé republice používat dříve zakázané metody lovu, například na místech, kde se sklízí zemědělské plodiny. Mohou také používat při lovu zařízení pro noční vidění nebo umělé zdroje osvětlení. Zemědělci musí hlásit v tzv. oblasti intenzivního lovu, tedy v části Moravy, sklízení plodin myslivcům den před samotným žetím.

Zemědělci v oblasti intenzivního odlovu musí sklízet plodiny od vnějšího okraje pole směrem ke středu sklízené plochy. V okrese Zlín, kde se mor vyskytl, platí výjimka, divoká prasata se tam dál nesmějí lovit ani přikrmovat. V budoucnu to bude možné za splnění podmínek v plánu na vymýcení choroby.

Subjekty, které se věnují preparátorské úpravě vedlejších živočišných produktů pocházejících z pobaltských zemí a Polska, kde se africký mor prasat dlouhodobě vyskytuje, budou muset nejpozději v den, kdy obdrží zásilku, informovat příslušnou krajskou veterinární správu. SVS také upozorňuje, že už v současnosti platí zákaz krmení prasat kuchyňskými odpadky. Nový dokument zdvojnásobuje peněžní sankci za jeho porušení.

Témata:  divočáci Zlínský kraj státní veterinární správa mor prasat vepři

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy