Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sběr podpisů pro prezidentskou kandidaturu už je forma kampaně, upozorňuje nový úřad

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí tvrdí, že sběr podpisů na podporu prezidentské kandidatury je formou volební kampaně, neboť jde o oslovování voličů.

"Pokud někdo sbírá podpisy, tak by měl mít volební účet a mělo by se na něj nahlížet jako na budoucího kandidáta, který už nyní vede kampaň," uvedl člen úřadu Jan Outlý. "Sběr podpisů už je technika kampaně, která propaguje kandidáta, je to oslovování voličů," poznamenal.

Postoj úřadu se týká mimo jiné prezidenta Miloše Zemana, který tvrdil, že kampaň za své znovuzvolení nepovede.

Češi si budoucího prezidenta budou vybírat 12. a 13. ledna. Zájemci o křeslo hlavy státu musí do příštího pondělí, zřídit transparentní účet pro financování volební kampaně a informovat o tom dohledový úřad.

Tento termín bude úřad pokládat podle Outlého za den zahájení kampaně i pro ty uchazeče, kteří by se rozhodli vstoupit do volebního klání třeba na poslední chvíli. To se vztahuje například na místopředsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS), který má dostatek podpisů pro svou nominaci, ale definitivně se ještě kandidovat nerozhodl. Přihlášky k prezidentské kandidatuře je nutné předložit ministerstvu vnitra nejpozději 7. listopadu.

V kampani bude moci každý z kandidátů utratit nejvýše 40 milionů korun. Pokud by v prvním kole nikdo nezískal nadpoloviční většinu, prezident vzejde z finálového duelu na konci ledna. Finalisté by do kampaně mohli investovat dalších deset milionů korun.

Témata:  prezidentská kampaň Miloš Zeman Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran Jaroslav Kubera Pražský Hrad

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy