Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úspěchem je růst financí. Čekal jsem ale rychlejší modernizaci, přiznal Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický mezi vojáky
Ministr obrany Martin Stropnický mezi vojáky
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha - Martin Stropnický (ANO) se stal 15. českým ministrem obrany na začátku roku 2014, jako jediný patrně ve funkci vydrží po celé volební období. Za úspěch svého působení ve funkci pokládá zvyšování rozpočtu ministerstva či nábor nových vojáků. Připustil potíže s prosazením zákonů o Vojenském zpravodajství a Vojenské policii.

Podle názoru opozičních i některých koaličních politiků za Stropnického armáda obnovovala svou zastaralou techniku pomalu. Armádní experti naopak Stropnického chválí za přijetí nových branných zákonů, úspěšný nábor vojáků nebo rozvoj aktivních záloh.

Stropnický v rozhovoru s ČTK poukazoval na situaci, ve které na ministerstvo nastoupil, kdy se například zhoršila mezinárodní situace ruskou anexí Krymu nebo migrační krizí.

Zvýšení rozpočtu ministerstva obrany a závazek dosáhnout do roku 2025 ve výdajích na obranu dvou procent HDP považuje Stropnický za jeden z úspěchů svého působení. Poznamenal, že pouze několik členských zemí každoročně zvyšuje svůj obranný rozpočet o asi deset procent jako Česká republika. ČR se při vstupu do NATO zavázala na svou obranu vydávat dvě procenta svého HDP, v posledních letech se tato částka pohybuje kolem jednoho procenta HDP.

Za další úspěch Stropnický považuje nábor nových vojáků. "Byla tady zoufalá nenaplněnost některých útvarů, teď je tady 83 procentní naplněnost v celé armádě. Začali jsme na 21.000 (vojácích) a na konci tohoto roku budeme mít 24.000, což při nízké nezaměstnanosti není malý nárůst," řekl. Poukázal také na nárůst počtu aktivních záložáků.

Ministr obrany přiznává, že očekával rychlejší modernizaci armády. "Něco nám třeba trvalo déle než jsme koupili, no ale protože se tam ukázala nějaká chyba na té cestě, chyba od výrobce třeba, často si stěžoval ten, co nevyhrál. Ten konkurenční boj ve zbrojním průmyslu je enormně ostrý, protože jde o obrovské částky," podotkl. Úředníci podle něj na ministerstvu pracují pod velkým tlakem a ve strachu, že na ně bude "v rámci konkurenčního boje vymyšlena nějaká chyba".

Ministerstvo podle Stropnického za dobu jeho působení proinvestovalo včetně pronájmu gripenů 42 miliard korun. Poukázal třeba na nákup výstroje za asi 818 milionů korun, letištních radarů za 600 milionů nebo 20 pandurů za více než miliardu korun. Uzavřeny byly také víceleté smlouvy v řádu miliard korun na servis letadel, vrtulníků či vozidel. "A je velká šance, že aspoň deset (miliard), ale víc spíš, ještě letos podepíšeme," dodal.

Témata:  Martin Stropnický Ministerstvo obrany České republiky Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy