Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silničáři odstraňují první nelegální billboardy na D1

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Bernartice (Benešovsko) - Silničáři odstraňují první nelegální billboardy. Začali v těchto dnech na D1 na Vysočině a ve středních Čechách. Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) novinářům předvedlo ukázku zakrytí a odstranění jednoho z prvních billboardů na odpočívadle na 89. kilometru nedaleko Humpolce na Pelhřimovsku. Na místo se dostavili i zmocněnci majitele reklamy, kteří postup silničářů natáčeli na videokameru. S novináři odmítli mluvit. Mluvčímu ŘSD Janu Rýdlovi řekli, že náhrada škody bude uplatňována všemi prostředky.

"Zatím se pohybujeme po D1. K dnešku jsme na čtvrtém reklamním zařízení, které zakrýváme, a jedeme dál," řekl dopoledne ČTK vedoucí odboru údržby ŘSD František Sedláček. Silničáři podle něj postupují přesně podle zákona, některé poutače zakrývají, jiné po zakrytí rovnou demontují a odvážejí.

Novela zákona o pozemních komunikacích majitelům nařizuje z bezpečnostních důvodů odstranění reklamy, pokud je blíž než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Zatímco na dálnicích o tom rozhoduje ministerstvo, na silnicích první třídy kraje. Například ve středních Čechách se s odstraňováním reklamy u silnic první třídy ještě nezačalo.

Silničáři v září napočítali kolem dálnic a silnic první třídy téměř 7000 reklamních zařízení, z toho asi 3000 jich odporovalo novému zákonu. Kdy bude veškerá nelegální reklama odstraněna, nelze podle Rýdla předjímat. Podle něj se naplnil černý scénář a podél dálnic a hlavně podél silnic první třídy zůstala nelegální reklama v masivním měřítku. ŘSD již vyhlásilo výběrové řízení na odstranění poutačů, zatím na D1. Do doby, než vybere firmu, by měli silničáři vše zvládat vlastními silami a prostředky.

Demontáž jednoho billboardu zabere v průměru 45 minut. Je k tomu zapotřebí jeřáb, vysokozdvižná plošina a auto, které vozí lidi a materiál. Neobejde se to bez dopravního omezení. Některé poutače lze celé demontovat, po jiných zůstanou betonové patky. Silničáři je musejí označit bezpečnostními prvky a následně také odstranit.

Témata:  billboardy dálnice Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy