Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Sněmovny může zamířit 10 stran. Překvapí Okamura, Kalousek nebo ANO?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Největší podpoře voličů se dva týdny před sněmovními volbami těší hnutí ANO 2011. Od druhé KSČM a těsně třetí ČSSD ho v současné době dělí více než šestnáct procentních bodů. Nadále mírně roste i podpora mimoparlamentním subjektům, řada voličů se však rozhoduje hned mezi několika politickými nabídkami, díky čemuž až deset politických subjektů má potenciální šanci zasednout po volbách do sněmovních lavic. Ukázal to poslední průzkum agentury Phoenix online research.

Nejlepší změřený volební potenciál má dva týdny do sněmovních voleb hnutí ANO 2011, a to 30 procent (pro srovnání - ve volbách 2013 získalo 18,65 procenta voličských hlasů). Oproti předchozímu měření zaznamenalo nárůst potenciální podpory o necelá dvě procenta volebního potenciálu.

S výrazným odstupem druhé nejvyšší vyjádřené podpory, 13,4 procenta, dosáhla KSČM (v roce 2013 obdržela 14,91 procenta). Těsně za komunistickou stranou se umístila ČSSD, reprezentovaná volebním lídrem Lubomírem Zaorálkem, kterou by v tuto chvíli potenciálně volilo 13,2 procenta respondentů (v roce 2013 dosáhla na zisk 20,45 procenta hlasů od voličů).

Následuje s téměř tříprocentním odstupem ODS, kandidující do sněmovny s podporou Soukromníků, se zjištěným volebním potenciálem 10,3 procenta (v roce 2013 získala 7,72 procenta).

Na páté příčce deklarované podpory jsou samostatně kandidující Starostové a nezávislí (STAN) s volebním potenciálem 6,5 procenta, za nimi pak s mírným odstupem TOP 09 Miroslava Kalouska, s podporou Liberálně ekologické strany (LES) s 6 procenty volebního potenciálu (v roce 2013 to bylo 11,99 procenta).

S velice mírným odstupem následuje politická formace Tomia Okamury - Strana přímé demokracie (SPD) se ziskem 5,9 procenta deklarovaného volebního potenciálu. Hned za SPD se umísťuje KDU-ČSL s naměřeným volebním potenciálem 5,8 procenta (pro srovnání - v roce 2013 to bylo 6,78 procenta získaných hlasů) a Piráti s volebním potenciálem ve výši 5,7 procenta. Skupinu subjektů s naměřenou šancí na zisk sněmovních mandátů uzavírají Robejškovi Realisté s potenciálem ve výši 5,5 procenta.

U dalších stran je aktuální šance na zisk sněmovních mandátů hypotetická, ne však vyloučená. Nejblíže Poslanecké sněmovně je ODA se zjištěným volebním potenciálem 4,2 procenta. Následují, s 4,1 procenty volebního potenciálu, Svobodní a s mírným odstupem Zelení s 3,6 procenta vyjádřených sympatií a SPO s volebním lídrem Františkem R. Čechem, které dosáhlo 3,3 procenta.

Měření formou volebního potenciálu ukazuje, kolik procent hlasů by daný politický subjekt mohl v rámci celé republiky v současnosti hypoteticky získat, pokud by se k němu přiklonili všichni lidé, kteří jeho volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Do volebního potenciálu “strany(hnutí) A” vstupují pouze respondenti, kteří nevylučují účast u voleb a zároveň uvedou spontánně danou “politickou stranu A” jako hlavní preferovanou, nebo uvedou spontánně jinou politickou stranu jako hlavní preferovanou, ale řeknou, že si v případě své účasti nejsou zcela jisti jejím výběrem a mezi dalšími vážně zvažovanými uvedou “stranu A”, nebo neuvedou spontánně žádnou politickou stranu jako hlavní preferovanou a mezi vážně zvažovanými uvedou “stranu A”.

Témata:  volby volební preference Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) Svoboda a přímá demokracie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy