Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tendr státního podniku Lesy ČR vyhrál Uniles ze skupiny Agrofert

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Vítězem tendru 2018+, který vypsal státní podnik Lesy České republiky (LČR) pro léta 2018 až 2022, je firma Uniles ze skupiny Agrofert.

Firma Uniles v tendru 2018+ podala nejlepší cenovou nabídku na deseti z 52 soutěžených jednotek a má tak šanci získat deset kontraktů.

Druhou nejúspěšnější firmou v tendru 2018+ se stala Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, která dala nejlepší cenovou nabídku na devíti jednotkách. Třetí se umístila Kloboucká lesní s pěti jednotkami, za ní skončila firma JACER-CZ se čtyřmi jednotkami a dále se umístily firmy DŘEVO-MÁLEK a Stora Enso Wood Products Ždírec, každá se třemi jednotkami.

Státní podnik nyní bude podané nabídky hodnotit, a to i po stránce nabídnuté ceny. "V případě mimořádně nevýhodné nabídky pro Lesy ČR může být zakázka na danou soutěžní jednotku zrušena," uvedl generální ředitel LČR Daniel Szórád. Při zrušení tendru by se soutěž na jednotce opakovala.

Odhadovaná hodnota tendru 2018+ je 2,8 miliardy korun, objem dřeva k těžbě je 5,1 milionu metrů krychlových. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi, tendry se týkají zhruba pětiny území a práce jsou na pět let.

Tendry podnik vypsal v červenci a původně měl obálky začít otevírat 5. září. Posunutí termínu na dnešek podnik zdůvodnil rozkolísanou situací na trhu se dřevem, jeho ceny jsou kvůli kůrovcovým a větrným kalamitám pod velkým tlakem. Podnik chtěl zájemcům umožnit, aby mohli v nabídkách lépe stanovit ceny dříví, z nichž se vychází po dobu pětiletého kontraktu.

Z 52 jednotek se u 29 soutěží o komplexní zakázku. Vítěz tendru dělá pěstební práce i těžbu a se dřevem obchoduje. Komplexní zakázka o odhadovaném objemu 2,3 miliardy korun je nejhodnotnější a firmy o ni mají největší zájem. Letos nabídku do komplexní zakázky podalo 26 firem.

Témata:  Lesy ČR Uniles Agrofert lesy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy