Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

The Economist vyvrací mýty o Babišovi: Je to "jen" populistický magnát

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn - Tvrzení, že je vítězství Andreje Babiše v českých volbách dalším krokem k protievropské "vzpouře" na východě EU, je podle listu The Economist mylná. Předseda hnutí ANO, "magnát s populistickým talentem", je totiž pragmatik.

"Ano, lidé jako (maďarský premiér Viktor) Orbán či Jaroslaw Kaczyński, který de facto ovládá Polsko, představují pro EU opravdovou hrozbu tím, jak podkopávají její právní řád," napsal The Economist. "Většina sousedních vůdců chce ale využít výhod klubu, do kterého patří," dodal.

"Pan Babiš je pragmatik, který ví, že úspěch jeho země závisí na evropském integrovaném řetězci dodavatelů a na otevřených vnitřních hranicích," napsal britský týdeník. Stejný přístup podle něj mají například i vítěz rakouských voleb, lidovec Sebastian Kurz, či slovenský premiér Robert Fico. "Všichni s radostí využívali EU jako boxovacího pytle, když se to hodilo. Nikdo ji ale nechce vyhodit do vzduchu," dodal The Economist.

Babiš není podle týdeníku "notorický nacionalista" ani euroskeptik, ale spíše muž bez jakékoli ideologie. Nebezpečím pro Česko tak nyní není "ideologická přestavba státu", ale spíše to, že slabé instituce nezvládnou zamezit oligarchické vládě.

Právě absence ideologie činí podle The Economist Babišův úspěch ještě méně pochopitelným, a to vzhledem k tomu, že se Česku nyní hospodářsky tak dobře daří. Vysvětlením by mohla být mimo jiné "nerozumná očekávání" od členství v Evropské unii: platy v Česku totiž i stále zaostávají za Německem.

Témata:  Andrej Babiš The Economist EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy