Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Web Účtenkovky po prvním losování napadli hackeři, byl mimo provoz

Účtenkovka
Účtenkovka
Foto: INCORP images

Praha - Hackeři napadli web uctenkovka.cz v době, kdy se na něm měly objevit první výsledky loterie k EET. Ministerstvo financí proto přehled výherních kódů zveřejnilo na svých internetových stránkách. Dnes ráno funguje web loterie bez problémů.

Českému rozhlasu Radiožurnálu to řekla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. "Celou dobu jsem ve spojení s dodavatelskou firmou. Ta ten problém zanalyzovala. Došlo k hackerskému útoku, který ona odstraňuje a dává dohromady," řekla večer Schillerová.

Stránka se navenek tvářila jako přetížená a nenačítala se. Mohla se tedy stát terčem takzvaného DDoS útoku.

První losování loterie k EET se uskutečnilo ve středu odpoledne z účtenek vystavených během října. Ministerstvo financí v něm rozdělilo zhruba 21.000 výher. První cenou je jeden milion korun. Lidé se podle mluvčího ministerstva financí Michala Žurovce o svých výhrách mohli dozvědět také ze svých hráčských účtů, kam se výsledky dostávaly automaticky hned po slosování. Lidé bez hráčského účtu měli dostat informace o výhře po 19:00 e-mailem nebo textovou zprávou.

Vedle první výhry v loterii získali účastníci automobil Ford Focus Kombi za zhruba 400.000 Kč. Jako třetí cena bylo 300.000 Kč, čtvrtá 200.000 Kč a pátá 100.000 korun. Dále ministerstvo financí rozdělilo 20 výher po 20.000 Kč, tisíc výher po jednom tisíci korun a 20.000 výher po stokoruně.

Výplata výhry na účet bude v nejbližším výplatním termínu, osobní převzetí peněz v sídle Sazky je možné ode dneška. Peněžité výhry nad 20.000 korun je ale možné vyplatit pouze bezhotovostně. Podrobné statistiky k prvnímu kolu účtenkové loterie zveřejní ministerstvo financí dnes.

Témata:  Účtenkovka hackeři elektronická evidence tržeb Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy