Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pražský Hrad si dnes připomněl vznik ČR

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Mediafax

Praha - Slavnostním střídáním Hradní stráže a mimořádným otevřením návštěvních místností Pražský hrad připomíná výročí 25 let od vzniku České republiky.

Na výstavu i střídání stráží se přišly podívat stovky lidí. V návštěvních místnostech se mohou podívat třeba na originál české ústavy, současnou i federální standartu nebo přání, která dostal od světových státníků první český prezident Václav Havel.

Tradiční polední střídání Hradní stráže u vchodu z Hradčanského náměstí se dnes konalo ve slavnostnějším duchu. Na nádvoří přijely motocykly Hradní stráže, Hudba Hradní stráže zahrála v trojnásobném počtu. Ceremoniál byl doplněn o hlášení velitelů staré a nové stráže veliteli slavnostní jednotky, předána byla malá standarta prezidenta republiky a zazněla státní hymna.

Lidé mohli následně od 12:30 navštívit běžně nepřístupné hradní místnosti, otevřené budou zdarma do 17:00. V takzvaných návštěvních místnostech na třetím hradním nádvoří v minulosti bydlel správce Hradu, jejich současná podoba pochází z období první republiky. Vstup do nich je dnes pro návštěvníky zajištěn takzvaným čestným vstupem pod balkonem. Podle Hradu je určen pro nejvýznamnější oficiální hosty.

Zatímco velkou část diváků sledující střídání Hradní stráže tvořili cizinci, na výstavu zavítali zejména Češi. Na její otevření na nádvoří čekaly desítky až stovky lidí.

Témata:  Pražský Hrad Praha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy