Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krnáčová žádá, aby Uber začal dodržovat zákony

Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) vyzývá společnost Uber, aby respektovala rozhodnutí evropského soudu a začala dodržovat platnou legislativu.

Koncem prosince rozhodl Soudní dvůr EU, že Uber je přepravní služba, a musí tedy žádat o licenci a povolení podle místních zákonů zemí EU. Česká vláda loni zpracovala analýzu, podle které Uber neplní daňové povinnosti.

"Vyzývám společnost Uber, aby si přestala dělat z občanů, ale i celé České republiky legraci, a začala respektovat zákony. Je to její povinnost, pokud tu chce svou službu provozovat, ale namísto toho nyní zákony obchází a působí zde nelegálně," uvedla primátorka v dopisu. Fakt, že vláda připravuje legislativní změny, které mají služby typu Uberu regulovat, podle Krnáčové v žádném případě neznamená, že firma může porušovat stávající pravidla. Vyjádření společnosti Uber ČTK shání.

Se samotným fungováním služby primátorka nemá problém. "Úřady a velká část politiků chtějí, aby služba fungovala dál, ale v souladu se zákony," uvedla. Ve většině evropských zemí podle ní služba funguje s profesionálními řidiči a zákonné normy dodržuje. "Pokud by Uber fungoval za stejných podmínek jako ve zbylých evropských zemích, problém by neexistoval," napsala primátorka.

Témata:  Adriana Krnáčová Praha Taxi Uber

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy