Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik procent Čechů lyžuje? Výsledek vás možná překvapí

Sjezdovka, ilustrační foto
Sjezdovka, ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Nejoblíbenějším zimním sportem Čechů je sáňkování a bobování, které alespoň příležitostně provozuje 47 procent lidí. Bruslení se věnuje 42 procent lidí, sjezdovému lyžování pak 36 procent Čechů.

Běh na lyžích preferuje 11 procent lidí a snowboarding devět procent. Lední hokej, považovaný za český národní sport, provozuje pouze sedm procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu Nielsen Admosphere pro Profi Credit mezi 1400 respondenty k zimní olympiádě v Pchjongčchangu.

Nejlevnější zimní sporty tak patří mezi nejoblíbenější. Celkem zimní sporty provozuje 55 procent Čechů. Častěji se jim věnují lidé do 44 let s vyššími příjmy. Naopak 61 procent těch, co zimní sporty vůbec neprovozují, má čistý příjem domácnosti do 20.000 Kč.

Náklady na nákup vybavení pro jednotlivé sporty se velmi liší. Výbavu na sáňkování si 80 procent lidí pořídí do 2000 korun. U bruslení se do této částky vešlo 70 procent dotázaných. Výrazně dražším sportem je sjezdové lyžování, které vyžaduje náročnější vybavení, ke kterému je nutné přičíst náklady na skipas a cestu na hory. Útratu za vybavení nejméně 5000 korun deklarovalo 43 procent respondentů průzkumu.

Témata:  lyžování EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy