Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okamura zuří: Lži a hoaxy. To je další lumpárna z havlistické úderky.

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura se pořádně naštval. Podle nově zveřejněného volebního modelu by se totiž on a jeho straničtí kolegové zřejmě vůbec nedostali do Poslanecké sněmovny. Podle něj agentura výzkum zmanipulovala.

Centrum pro veřejné mínění (CVVM) zveřejnilo tento týden volební model. Z něj vyplývá, že hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury se pohybuje na hranici vstupu do Poslanecké sněmovny. Podle lednového modelu by Okamurovci získali jen 4 procenta, což je stejné číslo, jako v prosinci. V listopadovém modelu CVVM pak SPD mělo 7,5 procenta.

Zástupci SPD se proti modelu důrazně ohradili. „Další lumpárna z havlistické úderky. Agentura pro výzkum volebních preferencí CVVM zase lže. Hnutí SPD by se podle ní prý nedostalo do Sněmovny, protože by mělo podle těchto manipulátorů jen 4,5 procenta. Přitom například podle včerejšího průzkumu Medianu máme osm procent! A pakliže bychom započítali statistickou chybu, může to být ještě více,“ rozčiloval se na facebooku Tomio Okamura.

Připomněl také, že agentura CVVM dávala jeho původnímu hnutí Úsvit v průzkumu týden před volbami v roce 2013 1,5 procenta, zatímco skutečný volební výsledek hnutí byl 6,88 procenta! „Takže jen toto něco vypovídá o důvěryhodnosti CVVM… Sekli se více než o pět procent,“ vypočítává předseda SPD.

Jeho kritika pak přešla do osobní roviny. „Ještě bych dodal, že vedoucí CVVM je Pavlína Tabery, která je manželkou Erika Taberyho. Ten je šéfredaktorem Bakalova a dříve Schwarzenbergova časopisu Respekt. A je známé, že Bakalova média nás dlouhodobě pomlouvají a lžou, jelikož současně fandí TOP 09. Není divu, když SPD jasně upozorňovala na Bakalovu lumpárnu s OKD i na další věci. Tyto vazby je dobré si uvědomit, když sledujeme, jaké „nezávislé“ průzkumy vznikají v CVVM… Sice se zaštiťují „pravdou a láskou“, ale jejich výsledkem je jen lež a nenávist...“ zlobí se Okamura.

Je přesvědčen, že média obrazem SPD manipulují. „Podobným zmanipulovaným způsobem se snaží probruselští a proimigrační novináři podsouvat, že má snad hnutí SPD něco společného s činem důchodce Jaromíra Baldy. Přitom je všeobecně známé, že tento pan Balda není a nikdy nebyl členem hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) a nemá s hnutím SPD přímo nic společného,“ zdůraznil Okamura. „V této souvislosti odsuzujeme snahu mediálního i politického mainstreamu zneužívat čin zoufalého a pomateného starého člověka k dehonestování SPD,“ dodal.

Proti CVVM se ostře ohradil i poslanec SPD Lubomír Volný. „Prokázané HOAXY CVVM. Manželka pana Taberyho v CVVM řádí,“ napsal. Přidal obrázek, na kterém je volební model CVVM z června 2017, který čtyři měsíce před volbami SPD predikoval 4.5 procenta. Ve volbách pak ale hnutí získalo 10,64 procenta. Podle něj se tak „CVVM zmýlilo o -57,7 procenta!. Za tyto jeho podivné počty se mu ale v následné diskuzi mnozí Češi vysmáli.

Témata:  Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura Lubomír Volný

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy