reklama

V 18. kalendářním týdnu lékaři nahlásili 25 případů, z nichž 11 bylo v Moravskoslezském kraji, šest v Praze, dva shodně v Pardubickém a Středočeském kraji a po jednom v Královéhradeckém, Jihočeském, Jihomoravském kraji a na Vysočině.

Nemoc se šíří kapénkami, od nakažení se projeví za jeden až tři týdny. Při léčbě je povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po sedm dní od objevení vyrážky. Vyšetření musejí být všichni, kdo se s nemocným potkali.

Prvními příznaky jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek, někdy bílé tečky v ústech. Později se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Kdo spalničky prodělal, zůstává proti nemoci imunní celoživotně. Nemoc se v populaci nešíří, pokud je očkovaných 95 procent populace, což Česko dosáhlo naposledy před pěti lety. Povinné je očkování dětí mezi 13. a 18. měsícem věku a přeočkování v pěti až šesti letech. Někteří rodiče ale očkování odmítají nebo odkládají, jejich děti pak nesmějí do školky či na tábory. Do školy pak ale přijaté být musí. Očkování z dětství zejména u dnešních čtyřicátníků může už být vyvanulé. Zdravotní pojišťovny proto přispívají na přeočkování.