Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Balená zmrzlina se prodává čím dál tím více. Češi za ni utratily 3 miliardy korun

Obchody, ilustrační fotografie
Obchody, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Češi od loňského června do konce letošního května vydali za balenou zmrzlinu 3,19 miliardy korun, což je zvýšení o 10,6 procenta. Výrazně tomu napomohla loňská vedra.

V obchodech za zmíněné období Češi nakoupili téměř 2,6 milionu litrů zmrzliny, tedy o 7,8 procenta víc, vyplývá z údajů analytické společnosti Nielsen.

Podle Michala Čepka z klientského oddělení společnosti stála zmrzlina v posledním roce průměrně 85 korun za litr. Cena tak pomalu roste, před pěti lety se litr ledové pochoutky v Česku prodával v průměru za 75 korun.

V posledních letech klesla podle Čepka důležitost rodinných balení zmrzlin. Zatímco v roce 2013 činil prodej vaniček a kyblíků se zmrzlinou 61 procent prodejních objemů, v posledním roce již jen 54 procent. Z hlediska tržeb tvoří dvě třetiny prodejů jednoporcové zmrzliny. Mezi nimi vévodí zmrzliny na dřívku, které tvoří 67 procent prodejů.

Podle firmy Prima, která patří spolu s Algidou k předním zmrzlinářským firmám na českém trhu, loňské teplé počasí obchodům přálo. "Naše prodeje byly rekordní. Můžeme hovořit o tom, že výsledky byly nejlepší za celou naši historii. Trh je ustálený a Prima si drží řádově třetinový podíl všech prodejů," řekl ČTK manažer značky Lukáš Dědek.

Společnost Fruitisimo zaznamenala nárůst prodeje zmrzliny skoro o čtvrtinu. Nejprodávanějšími příchutěmi jsou belgická čokoláda, jahodo-malinový sorbet a mangový sorbet.

U točené zmrzliny jednoznačně vévodí vanilková příchuť, která tvoří zhruba 80 procent trhu, za ní následuje čokoládová.

Celkem si lidé v Česku koupí ročně téměř 31,15 milionu litrů zmrzliny. Na hlavu jí tak snědí zhruba 3,2 litru za rok. Tím se Česko řadí do evropského průměru. Největší spotřebu zmrzliny v Evropě mají skandinávské země, víc než deset litrů na osobu a rok.

Témata:  zmrzlina Češi obchody

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy