Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dalíkovi se do vězení nechce. Právníci podali dovolání k soudu

Marek Dalík
Marek Dalík
Foto: Česká televize

Praha - Advokáti lobbisty Marka Dalíka, který si má za korupci při nákupu pandurů odpykat čtyři roky ve vězení, podali dovolání k Nejvyššímu soudu.

Argumentují v něm, že soudy nesprávně vyhodnotily důkazy a nebyly se schopny shodnout, co přesně měl někdejší nejbližší spolupracovník bývalého premiéra Mirka Topolánka udělat. Informuje o tom server Neovlivní.cz. Dalík očekává každým dnem výzvu od soudu, aby nastoupil do vězení.

"Dovolání jsme připravili a odeslali na Nejvyšší soud. Detaily z dovolání ale nemohu bez souhlasu klienta zveřejňovat," potvrdil informace serveru Dalíkův právník Tomáš Sokol.

Pravomocný verdikt v kauze padl na konci května téměř po dvou letech od začátku soudního procesu. Pražský vrchní soud poslal Dalíka do vězení na čtyři roky, o jeden rok tak zmírnil původní rozsudek. Dalík musí zaplatit také peněžitý trest čtyři miliony korun. Pokud je nezaplatí, tak stráví ve vězení o dva roky víc. Dalík vinu odmítá.

Policisté vyšetřovali Dalíka na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů. Podle spisu si o peníze řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Zároveň předstíral, že má vliv na zakázku.

Témata:  Marek Dalík kauza: Steyr - Pandur

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy