Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku padaly teplotní rekordy, v Rožnově bylo naměřeno témě 26 stupňů

Podzimní den v areálu zámku Lednice
Podzimní den v areálu zámku Lednice
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

České Budějovice - Na desítkách míst v Česku dnes opět vystoupala rtuť mimořádně vysoko, nejtepleji bylo s 25,8 stupně na stanici Rožnov v Českých Budějovicích. Padl tam dokonce rekord z roku 1885.

Nové teplotní rekordy pro dnešní den zaznamenalo 75 ze 145 meteorologických stanic měřících déle než 30 let.

Druhá nejvyšší teplota v republice dnes byla zaznamenána v Javorníku na Jesenicku, a to přesně 25 stupňů. Třetí nejvyšší hodnota, která činila 24,7 stupně, byla naměřena opět v jižních Čechách - v Nových Hradech-Byňově na Českobudějovicku.

Nezvykle teplá byla již neděle. Na 34 stanicích, které měří teplotu minimálně 30 let, byly pokořeny rekordy. Nejtepleji bylo s 24,2 stupně v Hliništi na Prachaticku.

Předpověď na úterý (00-24):Jasno nebo skoro jasno. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost, která bude na Moravě četnější a ojediněle se udrží po celý den. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, na severu Čech a ve Slezsku kolem 11 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C, při déletrvající nízké oblačnosti kolem 15 °C, v 1000 m na horách kolem 18 °C. Slabý proměnlivý, na Moravě a Českomoravské vrchovině jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s, uvedl chmi.cz.

Předpověď na středu (00-24):Místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den a ojediněle mrholení. Jinak skoro jasno. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, při déletrvající nízké oblačnosti kolem 15 °C. Slabý jižní vítr do 4 m/s, ve východní polovině území mírný jižní až jihovýchodní 2 až 6 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den a ojediněle mrholení. Jinak skoro jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C, při nízké oblačnosti kolem 14 °C. Slabý jižní až jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Místy mlhy nebo nízká oblačnost, jinak polojasno. Postupně v Čechách od západu přibývání oblačnosti a později zejména na západě místy déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C, při nízké oblačnosti kolem 13 °C. Slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr do 4 m/s, se později v Čechách bude měnit na mírný jihozápadní až západní 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí teplotní rekordy Jihočeský kraj podzim

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy