Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pijete "dietní" nápoje? Pak pro vás nemáme příliš dobré zprávy

Nápoj, ilustrační foto
Nápoj, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řím - Nápoje bez cukru jsou laickou veřejností pokládány za dietní. Experti z Imperial College v Londýně a ze dvou brazilských univerzit to však vyvrátili. Také je znepokojuje fakt, že tyto nápoje ve velkém konzumují mladí lidé.

V březnu 2015 vyzvala Světová zdravotnická organizace (WHO) instituce, jejichž posláním je ochrana zdraví, aby zahájily účinné strategie k omezení konzumace cukrů a slazených nápojů. Cílem je zabrzdit globální epidemii cukrovky, obezity, nádorů a kardiovaskulárních nemocí.

"Uměle přislazovanými nápoji rozumíme všechny, které neobsahují cukry, ale umělá sladidla. Tyto nápoje reklama vydává za dietní a lidé je obecně rovněž považují za dietní a zdravější než jejich slazené protějšky. Dosavadní studie ukazují, že neexistují pádné důkazy o tom, že tyto nápoje jsou pro zdraví lepší," řekl Cristopher Millet, autor studie nedávno zveřejněné na stránkách časopisu Plos Medicine. 

Vědce zejména znepokojuje to, že tyto nápoje konzumují mladí lidé. "Limonády, nápoje s ovocnou příchutí a energetické drinky, které často popíjejí ti, kdo sportují, mají velmi široký trh," říká epidemioložka Maria Carolina Borgesová z Brazilské federální univerzity ve městě Pelotas.

"Sladké nápoje s ovocnou příchutí a s bublinkami jsou stále více rozšířeny mezi dospívající mládeží, která si neuvědomuje, že jejich popíjení znamená přísun mnoha kalorií, ale jen mála výživných látek. A co je ještě horší: mnozí lidé, včetně dospělých, mají tendenci používat je při odtučňovací kúře, ale nahrazují si tak jen kalorie, které tělu nedodali jídlem," uvádí vědkyně.

Experti radí, abychom používali zdravý rozum a tyto nápoje popíjeli jen při zvláštních příležitostech. Pro naše zdraví má skutečný význam pouze jedna tekutina - voda.

Témata:  nápoje zdraví vědci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy