Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Temná historie: Nacisté zřídili v Buchenwaldu nevěstinec. Ženy si mohly vybrat prostituci, nebo smrt

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Weimar - Aby se zvýšila pracovní motivace vězňů nasazených ve zbrojařské výrobě, nechala zločinecká nacistická organizace SS v roce 1943 zřídit v koncentračním táboře Buchenwald nevěstinec.

Vybrané vězenkyně v něm musely být pod hrozbou smrti k dispozici zákazníkům z řad esesmany privilegovaných koncentráčníků.

V roce 1978 napsali v tehdejší Německé demokratické republice členové společnosti někdejších vězňů z Buchenwaldu několikastránkový rukopis, v němž nastínili svůj pohled na toto hodně choulostivé téma z časů Hitlerovy vlády v Německu.

Dokument však komunistický režim v NDR prohlásil za tajný a nebyl zveřejněn, píše internetový portál tlz.de.

Sex pro prominenty "Písemnost byla přístupná pouze úzké skupině vybraných lidí," říká Sabine Steinová, správkyně archivu bývalého koncentráku v Buchenwaldu. Ten byl totiž vedením východní části Německa vydáván za příklad hrdinného komunistického odporu vůči nacistickému barbarství. A vize privilegovaných vězňů, kterým bylo dopřáno navštěvovat táborový bordel, byla pro režim v NDR nežádoucí.

Protože se však stále více návštěvníků památníku v Buchenwaldu na toto téma dotazovalo a odborný časopis se zaměřením na historii Zeitschrift für Geschichtswissenschaft se začal věnovat osudům žen donucených v Buchenwaldu k prostituci, muselo vedení NDR na toto téma koncem sedmdesátých let minulého století přece jen reagovat.

Přistoupilo k němu ovšem obvyklým způsobem, dobře známým i u nás v časech ČSSR. Dokumenty byly zpřístupněny k probádání pouze určitým "spolehlivým" lidem. A to s odůvodněním "…aby bylo možno správně reagovat na možné nečekané dotazy".

Současně ovšem byl vydán důvěrný pokyn, aby se v budoucnu o tématu "vykřičeného domu" v Buchenwaldu v NDR nehovořilo.

Témata:  koncentrační tábory koncentrační tábor Buchenwald II. světová válka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy