Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak správně degustovat pivo? Odborníci i laici mají nově k ruce odborný návod

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Jak známo, Češi jsou národem pivařů. Víte ale, jak správně zlatavý mok degustovat? K dispozici je zajímavá příručka. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský vydal monografii s názvem Senzorická analýza piva.

Čtenář se dozví, jak hodnotit například základní parametry chuti, tedy plnost, hořkost nebo charakter piva.

Senzorická analýza piva je širší veřejnosti známá pod názvem degustace. Slouží výrobcům piva kvůli zachovávání standardnosti výrobku i odhalování různých vad, využívá se při vývoji nových technologických postupů i úpravách už používaných i třeba v soutěžích piv.

"Znalost principů, na jakých se provádí, může sloužit i milovníkům piva, kteří hledají rozšíření oblíbeného sortimentu piv," uvedl František Frantík, jeden z autorů publikace.

Kniha zahrnuje informace o tom, jakým způsobem reaguje lidský organismus na chuťové vjemy. Stručně je popsána technologie pivovarského procesu od surovin až po hotové pivo s důrazem na faktory, které mohou ovlivnit senzorické vlastnosti piva.

Kniha se věnuje i hlavním tuzemským soutěžím, jejich organizaci i způsobu hodnocení. K těm hlavním patří České pivo, Zlatý pohár PIVEX, Česká pivní pečeť, Pivo České republiky, Jarní cena sládků, Dočesná a Cerevisia Specialis.

Témata:  pivo knihy muži

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy