Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ÚS vyhověl Rusovi, který se brání vydání z Česka do Dagestánu

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud (ÚS) dnes vyhověl stížnosti Rusa Andreje Odina, který se brání vydání do ruského Dagestánu. Má tam být stíhán pro údajný podvod. Podle verdiktu ÚS sice ze zprávy MZV ČR vyplývá, že i když jsou v Rusku ve vztahu k trestnímu řízení formálně zajištěna základní práva, v praxi nejsou ojedinělé případy, kdy dochází k manipulaci trestního řízení, včetně soudního procesu

Odin žil od roku 1999 střídavě v Rusku a Česku, kde podnikal a měl trvalý pobyt. V červnu 2012 požádala ruská generální prokuratura o jeho vydání k trestnímu stíhání pro údajný podvod v Dagestánu. Odin tvrdí, že mu v případě vydání hrozí nelidské a ponižující zacházení.

Městský soud v Praze nejprve rozhodl o nepřípustnosti vydání, Vrchní soud v Praze ale verdikt změnil, když přijal záruky poskytnuté ruskou generální prokuraturou. V roce 2013 Odin uspěl s ústavní stížností. Vrchní soud si pak vyžádal doplňující informace a provedl další důkazy. Poté vydání znovu připustil. Bude tak muset rozhodovat znovu.

Z provedeného dokazování podle ÚS totiž vyplývá reálné nebezpečí, že stíhání v Dagestánu bude z nejrůznějších důvodů ovlivněno v neprospěch obviněného a že nebudou respektovány záruky spravedlivého procesu.

"Možnost, že v případě trestního stíhání dojde ke flagrantnímu odepření spravedlnosti, je zde natolik intenzivní, že je povinností obecných soudů v každém konkrétním případě pečlivě zvažovat, zda trestní stíhání, pro které má k vydání dojít, má rozumný základ a zda žádost a s ní spojené extradiční materiály dostatečným způsobem eliminují riziko jeho případné vykonstruovanosti," stojí v nálezu.

V pokračujícím řízení by měl podle webu usoud.cz vrchní soud ověřit, zda s ohledem na informace uvedené v posledním podání stěžovatele (neověřená kopie a překlad rozhodnutí vedoucího vyšetřovacího orgánu, kterým bylo zrušeno usnesení o uznání stěžovatele za obviněného v předmětné trestní věci a pátrání po něm) nadále trvá žádost Ruské federace o vydání stěžovatele. Rovněž bude nutné zohlednit, zda v mezidobí nenastaly – pokud jde o vývoj v Ruské federaci nebo jejím subjektu Republice Dagestán – nové skutečnosti, jež by měly význam z hlediska posouzení nepřípustnosti vydání.

Témata:  Ústavní soud ČR Dagestán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy