Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelové se začalo dařit. Spokojenost Němců s její politikou roste

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Zatímco v září byla popularita německé kancléřky Angely Merkelové na 45 procentech, což byl nejhorší výsledek za posledních pět let, nyní je na 54 procentech. Ukázal to nový průzkum veřejnoprávní televize ARD. Bavorský premiér si naopak pohoršil.

Nejoblíbenějšími politiky zůstávají ministr zahraničí ze sociální demokracie Frank-Walter Steinmeier (75 procent) a ministr financí Wolfgang Schäuble (63 procent), který je členem CDU.

Spokojenost s výkonem německé kancléřky je letos velmi proměnlivá. Dolů ji tlačí především kritický postoj řady německých voličů k vstřícné politice Merkelové vůči uprchlíkům.

Nahoru jí zase například v červenci (59 procent) pomohl pocit, že Německu může dát Merkelová stabilitu i po brexitu. V srpnovém průzkumu (47 procent) se pak už projevil dopad dvojice teroristických útoků, které v červenci zasáhly Bavorsko. Co stojí za aktuálním vzestupem, se ukáže časem.

Naopak kritik Merkelové a šéf sesterské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer. V září spokojenost s jeho prací vyjádřilo 44 procent Němců, nyní jen 37 procent.

Volby se budou sice konat v Německu až za rok, kdyby ale byly už teď, zvítězila by se 33 procenty konzervativní unie CDU/CSU před sociální demokracií, která by s 22 procenty proti září jeden bod ztratila. Třetí by se stala Alternativa pro Německo (AfD) se 14 procenty, následovaná Zelenými s 11 a Levicí s devíti procenty.

Témata:  Angela Merkelová Německo Horst Seehofer

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy