Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa musí rychleji a rázněji reagovat na hrozby, shodli se europoslanci

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Štrasburk - Evropa musí rychleji a rázněji reagovat na hrozby na kontinentu i mimo něj, shodli se dnes europoslanci. Požadují lepší spolupráci ozbrojených složek členských států, což by se mělo stát prvním krokem k vytvoření společné obranné politiky.

Podle autora rezoluce, estonského poslance a exministra zahraničí Urmase Paeta, není unie vybavena na to, aby mohla čelit současným hrozbám. "Většina zemí škrtala rozpočty (na obranu) a spolupráce členských zemí v této oblasti je pouze nahodilá. Členské státy rovněž spoléhají na pomoc USA," řekl.

Europoslanci v rezoluci navrhli například vznik operačního štábu, jehož cílem by bylo plánovat a velet při řešení krizí, a vytvoření mnohonárodních bojových jednotek.

Podle českého europoslance Jana Zahradila z frakce konzervativců a reformistů (ECR) však představuje jedinou funkční bezpečnostní strukturu NATO. "Proto se musíme v první řadě soustředit na to, abychom plnili závazky vyplývající z našeho členství. Jakékoli vytváření paralelních struktur je nejen nesmyslné, ale přímo nebezpečné," sdělil.

Podle oficiálního stanoviska ECR by totiž vytvoření obranné unie vedlo k tomu, že by se Evropa vzdálila Spojeným státům, což "je přesně to, o co dlouhodobě usiluje Rusko". Někteří poslanci oponovali, že "militarizace" unie by byla kontraproduktivní.

Témata:  EU Jan Zahradil NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy