Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína se vzteká kvůli Tchaj-wanu. Chce, aby USA zakázaly vůdkyni vstup

Shanghai Tower
Shanghai Tower
Foto: Qilei Cai

Peking - Spory mezi Čínskou lidovou republikou a Tchaj-wanem pokračují. Čína dnes vyzvala Spojené státy, aby zakázaly tchajwanské prezidentce Cchaj Jing-wen vstup na území země.

V médiích se začaly šířit spekulace, že by se tchajwanská prezidentka cestou do tří středoamerických zemí mohla zastavit v New Yorku na setkání s nově zvoleným americkým prezidentem Trumpem před jeho inaugurací plánovanou na 20. ledna.

Peking nyní apeluje na Spojené státy, aby něco takového nedovolily. "Čína doufá, že Spojené státy neumožní její tranzit a nevyšlou žádné nesprávné signály silám 'tchajwanské nezávislosti'," uvedlo dnes čínské ministerstvo zahraničí. Podle ministerstva je skutečný záměr Cchaj "evidentní".

Mezi Washingtonem a Pekingem se v posledních dnech zvýšilo napětí poté, co budoucí americký prezident Donald Trump s Cchaj Jing-wen telefonicky hovořil. Bylo to poprvé, co úřadující či designovaný šéf Bílého domu mluvil s vůdcem Tchaj-wanu od roku 1979, kdy USA přerušily oficiální diplomatické vztahy s ostrovem.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. Peking ostatní země upozorňuje, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Témata:  Čína Tchaj-Wan USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy