Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novozélandským premiérem se stal Bill English, kritici mají žně

Nový Zéland
Nový Zéland
Foto: Tākuta / Edward Hyde

Wellington - Dosavadní vicepremiér a ministr financí Bill English (54) z Novozélandské národní strany se stal novým premiérem Nového Zélandu. Podle kritiků zcela postrádá charisma, které je nutné pro výkon funkce šéfa vlády.

Ve funkci předsedy vlády vystřídal populárního Johna Keye, který minulé pondělí po osmi letech v úřadu nečekaně oznámil rezignaci z rodinných důvodů. Vicepremiérkou byla jmenována ministryně sociálního bydlení Paula Bennettová.

Bill English byl zvolen do novozélandského parlamentu v roce 1990 a posledních osm let působil jako vicepremiér v Keyově vládě. Jako ministru financí jsou mu přičítány zásluhy za hospodářský růst země a snižování nezaměstnanosti. Ministra navíc jako svého následovníka podpořil odcházející premiér Key.

Keyův odchod bude podle analytiků pro Novozélandskou národní stranu zřejmě znamenat oslabení. Odstupující premiér si mezi voliči udržoval vysokou popularitu a je známý klidným a pozitivním vystupováním.

Témata:  Nový Zéland Bill English

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy