Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blíží se na Slovensku předčasné volby? Objevily se nové spekulace

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko měl na společné schůzce s předsedou nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) Richardem Sulíkem hovořit o předčasných volbách. Premiér Robert Fico dnes v reakci na tuto informaci uvedl, že jeho vláda má dostatečně silný mandát.

Sulík a Danko o společné schůzce mluvili o víkendu v televizní debatě. Europoslanec Sulík později na sociální síti napsal, že Danko se zajímal o to, zda by SaS podpořila předčasné volby.

Fico stojí v čele koaličního kabinetu, který vzešel z březnových parlamentních voleb. Zatímco popularita SNS v průzkumech veřejného mínění oproti volbám stoupla, preference Směru-SD klesly na dlouhodobé minimum.

"Já jsem pro stabilitu, aby vláda pokračovala. Má silný demokratický mandát, aby vydržela do roku 2020. Pokud dva pánové, bývalý předseda a současný předseda Národní rady (Sulík a Danko), hovoří o předčasných volbách, tak ať to vysvětlují oni. Já žádný důvod pro předčasné parlamentní volby nevidím," řekl Fico na konferenci listu Hospodárske noviny.

Ke zkrácení volebního období ústavním zákonem by byl nezbytný souhlas alespoň 90 z celkového počtu 150 poslanců, tedy třípětinová většina parlamentu.

Témata:  Robert Fico Slovensko Andrej Danko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy