Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po několika týdnech dohoda EU-Turecko vázne. Anuluje se?

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Podle Evropské komise postupuje naplňování dohody EU-Turecko o migrantech pomalu. K možnému zrušení víz pro Turky se hodlá Brusel vyjádřit 4. května.

"Pokud Turecko podnikne nezbytná opatření pro splnění zbývajících požadavků (předložených EU), bude ke zprávě připojen legislativní návrh na jeho zařazení na seznam zemí s bezvízovým stykem," upozornila komise.

Komise jinak konstatuje, že realizace březnové dohody s Tureckem pokročila, ale bude třeba pokračovat v úsilí a poskytovat další prostředky umožňující soustavné navracení a přesidlování uprchlíků. "Tento aspekt provádění dohody je stále z velké části před námi," upozornila evropská exekutiva.

"Prvním výsledkem naší spolupráce s Tureckem je to, že lidé začínají brát na vědomí naši zprávu, že obrátit se na pašeráky je špatné rozhodnutí. V minulých třech týdnech počet nelegálně příchozích prudce klesl," uvedl k tomu první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Podle něho je ale nyní třeba zpřístupnit legální způsob přesídlení těch, kdo potřebují ochranu.

Témata:  EU Turecko uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy