Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František si uvědomuje rizika, obrněná auta ale dál odmítá

Dilma Rousseffová s papežem Františkem ve Vatikánu, 20. března 2013
Dilma Rousseffová s papežem Františkem ve Vatikánu, 20. března 2013
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Vatikán - Papež František nadále hodlá jezdit v neobrněných automobilech a bez velkého bezpečnostního doprovodu. Nicméně si je vědom rizik, která toto jeho rozhodnutí obnášejí.

Podle agentury Reuters to napsal v úvodu k nové knize Cestování od autora Andrey Tornielliho, která je o 17 zahraničních cestách, které papež vykonal ve více než 25 zemích mimo Itálii od svého zvolení v roce 2013.

Italská policie v uplynulých dvou letech po útocích islamistických extremistů v Evropě výrazně zvýšila bezpečnostní opatření kolem Vatikánu. Hlava katolické církve ale nadále používá běžný modrý Ford Focus.

"Jsem si vědom hrozících rizik," konstatuje František v knize. "Možná jsem lehkovážný, ale musím říct, že se nebojím o sebe, nýbrž o bezpečnost těch, kteří cestují se mnou, a především lidí, s nimiž se setkávám v různých zemích. Vždy hrozí nebezpečí neuváženého činu šílence. Ale vždy je přítomen Bůh," dodává.

"Zcela chápu potřebu zajištění bezpečnosti a jsem za to (bezpečnostním pracovníkům) vděčný, ale biskup je pastor, otec a mezi ním a lidmi nemůže být příliš bariér."

Témata:  Papež František Vatikán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy