Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína a Rusko přijmou protiopatření, pokud USA vybudují systém THAAD

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Peking - Čína a Rusko vydaly společné prohlášení, že přijmou protiopatření, pokud Spojené státy vybudují v Jižní Koreji protiraketový systém THAAD. V dokumentu se už ovšem neuvádí, o jaké kroky se má přesně jednat.

Vyspělý systém THAAD má být postaven v okrsku Songdžu na jihovýchodě Jižní Koreje a uveden do provozu do konce letošního roku. S rozmístěním štítu ale mnozí obyvatelé Songdžu nesouhlasí, mimo jiné z důvodů potenciálních zdravotních rizik.

"Čína a Rusko vyzývají Spojené státy a Jižní Koreu, aby zohlednily jejich obavy o bezpečnost a přestaly s rozmisťováním (systému) THAAD na Korejském poloostrově," stojí v prohlášení vydaném po schůzce čínských a ruských expertů, o kterém dnes informovala agentura Reuters.

Čína i Rusko se obávají, že by americký radar v Jižní Koreji mohl sledovat i jejich území. USA a Jižní Korea zdůrazňují, že THAAD bude zaměřen proti severokorejským raketovým a jaderným hrozbám. Čína je jedním z mála spojenců KLDR.

Témata:  Rusko Čína USA protiraketový štít THAAD

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy