Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Al-Káida ztrácí území. Přišla o přístav a ropný terminál

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: army.mil

Saná - Al-Káida definitivně přišla o přístav Mukallá na jihozápadě Jemenu. Arabské koalici se také podařilo získat kontrolu nad významným ropným terminálem Šihr.

Cílem ofenzivy na jihu země, kterou zahájily jemenské síly a jejich spojenci v čele se Saúdskou Arábií v sobotu, je pomoci vládě znovu získat kontrolu nad městy, která drží v rukou Al-Káida.

Ta během posledního roku ovládla téměř 600 kilometrů dlouhý pás území při pobřeží Arabského moře a vybudovala tam bohatý ministát se střediskem právě v přístavním městě Mukallá. Extremisté jej drželi pod kontrolou zhruba rok.

V pondělí koaliční síly informovaly, že jemenské jednotky zabily během ofenzivy přes 800 údajných příslušníků Al-Káidy. Bylo mezi nimi prý i několik tamních vůdců této teroristické organizace.

Témata:  Jemen Al-Káida Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy