Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bílá kniha o brexitu byla zveřejněna. Británie chce s EU úplně skoncovat

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Světlo světa dnes spatřila takzvaná bílá kniha o brexitu. Britská vláda premiérky Theresy Mayové v ní představila strategii, kterou se chce řídit při vyjednávání podmínek britského odchodu z Evropské unie.

"Vláda usiluje o to, aby výsledek brexitu prospěl oběma stranám," řekl dnes poslancům ministr pro brexit David Davis při zveřejnění dokumentu.

"Chceme, aby EU byla politicky a ekonomicky úspěšná. Británie bude usilovat o nové kladné a konstruktivní partnerství s EU," ujistil ministr. Podle agentury AP se tak Londýn snaží rozptýlit některé nejistoty mezi evropskými partnery ohledně průběhu a vyústění rozluky.

Konzervativní vláda se dlouho zdráhala zveřejnit svou strategii a Mayová tvrdila, že její projev 17. ledna byl dostačující. Nakonec ustoupila tlaku poslanců, kteří podobný dokument požadovali od začátku ledna, kdy nejvyšší soud rozhodl, že o zahájení rozhovorů o brexitu nemůže rozhodnout sama vláda, ale musí ho potvrdit parlament. Poslanci příslušný návrh zákona ve středu v prvním čtení schválili. Vláda hodlá odchod z EU zahájit v březnu.

Mayová ke strategii v projevu zdůraznila, že Londýn ve společenství neusiluje ani o částečné, ani o přidružené členství. Hodlá vystoupit z jednotného trhu a z dalších unijních struktur, včetně soudního systému. Chce mít kontrolu nad přílivem lidí i z unijních zemí a hodlá s EU uzavřít zcela nové celní a další dohody.

Dokument o 77 stranách upřesňuje podle agentury Reuters všechny priority zmíněné Mayovou. V lednu naznačila, že jí jde především o dobrou obchodní dohodu mezi Británií a EU. Podle českých analytiků oslovených ČTK mohou britské plány snížit ekonomický růst Česka v prvním roce po brexitu o několik desetin procentního bodu.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy