Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Tusk pokračovat v čele Evropské rady? Média mají jasno

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Berlín - Polská nominace europoslance Jacka Saryusze-Wolského na funkci předsedy Evropské rady je bez šance na úspěch. Píše to německý tisk.

Současný šéf Evropské rady a někdejší polský premiér Donald Tusk podle nich zřejmě na nadcházejícím summitu svou funkci obhájí.

"Je to otázka, kterou si o víkendu mohla klást řada lidí v ústředí evropských vlád: Kdo je ten muž?," píše deník Süddeutsche Zeitung o polské nominaci. V pozadí překvapivého kroku polské vlády vidí list hořké nepřátelství Tuska a předsedy polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského.

"Jasné je, že evropský poslanec Saryusz-Wolski v diskuzích na summitu nebude hrát žádnou roli," konstatuje bavorský deník. Šéfové států a vlád unijních zemí jsou podle něj s prací Tuska převážně spokojeni. "Bylo by to sice zvláštní, kdyby šéfové států s vlád zvolili Poláka proti vůli Polska, ale zdá se, že jsou k tomu připraveni."

"Evropané mohou Tuska zvolit také proti vůli Poláků. Ale bylo by to poprvé, co by předseda Evropské rady nastoupil do úřadu proti své domovské zemi," vyjadřuje podobný názor deník Handelsblatt. Tuska list vnímá jako přesvědčeného Evropana, který se vždy zasazoval o dobré vztahy mezi Polskem a Německem. Právě kvůli svým liberálním a mezinárodním postojům je dnes Tusk nepřítelem polské vlády, která by ráda Polsko přeměnila na autoritářský stát, míní list.

Témata:  Donald Tusk EU Polsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy