Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin dal milost ženě, která odsouzena za vlastizradu. Poslala SMS o transportu vojenské techniky

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva – Ženě, která byla za vlastizradu odsouzena k sedmi letům vězení, udělil dnes ruský prezident Vladimir Putin milost. Šestačtyřicetiletá žena se provinila tím, že před lety odeslala z nádraží v Soči na jihu Ruska svému gruzínskému známému krátkou textovou zprávu ohledně transportu ruské vojenské techniky.

Oksana Sevastidiová - navzdory gruzínskému příjmení rodačka z Uralu - inkriminovanou "esemesku" odeslala v roce 2008, krátce před tím, než Rusko svedlo válku s Gruzií o odštěpenecké provincie Jižní Osetie a Abcházie, jejichž nezávislost následně Moskva uznala.

Matka odsouzené ženy řekla listu Moskovskij komsomolec, že dceřin známý, Gruzínec Timur Buskadze, tehdy poslal „esemesku" s otázkou „Oksana, co se u vás děje, na nádraží jsou tanky?" Po trati vedoucí přes Soči tehdy projížděly transporty s vojenskou technikou, což mohli všichni vidět.

„Dřív tu stály, teď nevím,“ odpověděla mu Oksana. Právě těchto pět slov ji stálo svobodu. Odsouzena loni v březnu, skoro osm let po odeslání zprávy, a tehdejší její obhájce nechal uplynout lhůtu pro odvolání, aniž by cokoliv podnikl. Rozsudek vyvolal kritiku ochránců lidských práv. Nevládní organizace Memorial ji označila za politického vězně.

Putin dostal v prosinci na své tiskové konferenci otázku na případ a slíbil, že se o věc bude zajímat, protože se mu rozsudek jevil přehnaně přísný. „Napsala jen to, co viděla a co viděl každý, čili nemohlo jít o žádné velké tajemství," poznamenal. Výnos o omilostnění zveřejnil dnes Kreml s tím, že vstoupí v platnost pět dní po zveřejnění.

„Vítáme prezidentovo rozhodnutí o omilostnění, ale nadále se chystáme domáhat zrušení odsuzujícího rozsudku," řekl advokát Sevastidiové. Na svobodu by jeho klientka měla vyjít příští týden. Ale hodlá se ještě domáhat u nejvyššího soudu, aby ji uznal za naprosto nevinnou.

Témata:  Vladimír Putin Rusko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy