Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je to jen americká hysterie, zlobí se mluvčí Kremlu. To jsou USA tak slabé, že jim někdo může zasahovat do jejich věcí?

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva/Washington - Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina, poskytl rozhovor americké stanici CNN. V něm například varoval, že „hysterie ve Washingtonu a v americkém médiích" poškozuje vztahy mezi oběma národy.

Tvrzení, že má Rusko prsty v hackerských útocích na americké instituce, jsou nepravdivé, tvrdí Peskov. Podle něj je nejvyšší čas, aby si ti, kteří takové věci tvrdí, položili otázku, zda jsou „Spojené státy tak slabé, že jiná země může zasahovat do jejich vnitřních záležitostí a ovlivňovat jejich volební systém“.

„To je nepředstavitelné a někdo musí říct – to všechno není pravda, musíme vystřízlivět a pochopit to,“ apeluje na Američany mluvčí Kremlu. Řeč přišla také na vztahy Donalda Trumpa a jeho administrativy s Ruskem a setkání mezi ruskými úředníky a osobami blízkými Trumpovi. Peskov ale trval na tom, že se Rusko do americké politiky nevměšuje.

„Nemáme nejmenší úmysl zasahovat," řekl. „Jediné, co vám mohu říct, je, že všechna tato hysterie a veřejné mínění, hysterie ve Washingtonu a hysterie v amerických médiích, páchá spoustu škod na budoucnosti našich bilaterálních vztahů."

Spojené státy jsou „globálním hráčem číslo jedna," řekl Peskov. Rusko podle něj chce navázat vztah se stabilní vlády. „Máme zájem na tom mít předvídatelného partnera, předvídatelného pro dialog," řekl. „A teď, když tu bohužel není příjemné prostředí pro náš dialog, to je samozřejmě velká škoda."

Peskov řekl, že je zklamaný, že se Rusko stalo takovým politickým problémem ve Spojených státech. „Opravdu nás mrzí situace, které teď čelíme. Je to emocionální extremismus, snaží se z Ruska udělat toxickou zemi, udělat z ruského velvyslance něco toxického," řekl.

Přesto si ale Putinův mluvčí myslí, že diplomacie mezi oběma zeměmi může být obnovena. „Myslím, že ano," řekl. „Nemysleme v kategoriích jeden den, jeden měsíc nebo dokonce jeden rok. Buďme trochu tolerantnější. Buďme alespoň jako naši čínští přátelé. Myslí v horizontu desítek let, stovek let, takže se zákonitě naše vztahy normalizovaly,“ tvrdí Rus.

Témata:  Dmitrij Peskov Rusko USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy