Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cholera v Somálsku zabila přes 200 lidí

Somálsko
Somálsko
Foto: Getty Images reprofoto

Mogadišo - Přes 8400 Somálců je již nakaženo cholerou. Uvedla to organizace na ochranu dětí Save the Children s tím, že nejméně 200 lidí už nemoci podlehlo.

Extrémní sucha, která v zemi panují, situaci zhoršují. Současná epidemie je z pohledu organizace krizová a žádá si proto pomoc mezinárodních dárců. Informoval o tom zpravodajský web BBC.

V částečně autonomním regionu Puntland byly také v 72 nemocnicích u dětí a dospělých zaznamenány případy zápalu plic.

Cholera je vysoce infekční onemocnění, které napadá zažívací ústrojí. Vyvolávají ji bakterie přenášené znečištěnou vodou či potravou. Vnějšími příznaky jsou silné průjmy a často smrtelná dehydratace organismu.

Cholera je léčitelná, pokud se nemocnému včas dostane zdravotní péče. Účinnou prevencí je mytí rukou, převařování či dezinfekce vody a dodržování základních hygienických pravidel při zacházení s potravinami.

Témata:  Somálsko cholera nemoc

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy