Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žebříček nejmocnějších zemí světa: USA i přes problémy vedou, posilují arabské státy

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

USA si drží pozici jako nejsilnější národ svět, a to navzdory klesajícímu respektu k jeho vedení. Tvrdí to organizace U.S. News and World Report, která vydala nejnovější verzi své roční studie o „nejlepších zemích“. Mediální organizace hodnotí celkem 80 zemí v celé řadě kritérií - včetně kulturních dějin, občanství a kvality života.

Dalším klíčovým bodem hodnocení byla „síla", která určuje, jak ekonomický, tak i politický vliv zemí a sílu jejich mezinárodních aliancí a armády. Seznam je založen na průzkumu mezi 21 tisíci podnikateli, informovanými elitami a občany. A právě tento žebříček teď přináší server Independent.

23. Katar - Jedna z několika blízkovýchodních zemí na seznamu – Katar – je díky ropě nejbohatší země na světě, pokud jde o hrubý domácí produkt na obyvatele. Klesající ceny ropy však zasáhly jeho ekonomiku a jeho příjmy v uplynulém roce klesly. 

22. Španělsko - „Vzestup do Evropské unie v roce 1986 znamenal skokový start pro modernizací španělské infrastruktury, průmyslu a hospodářské politiky," hodnotí US News. 

21. Nizozemsko – Domov Mezinárodního soudního dvora a Mezinárodního trestního soudu v Haagu, Nizozemsko, hraje prodle výzkumu důležitou roli na světové scéně. 

20. Pákistán - Politická nestabilita, korupce a boj s extremismem představují překážky pro pákistánské postavení v žebříčku. Na druhé straně růstu země brání také její exportní ekonomika, která „zaostává při získávání zahraničních investic," uvádí US News. 

19. Švédsko - Přes militaristické kořeny se Švédsko se rozhodlo neinvestovat do ozbrojených sil a spíše klást důraz na lidská práva a udržitelný rozvoj. Jeho přístup k blahobytu občanů získal respekt v celosvětovém měřítku, ale mohl by přispět k nedostatku jeho síly, varuje organizace.

18. Itálie - Ačkoli Itálie čelí bouřlivému politickému roku a šoku z rezignace premiéra Mattea Renziho, země zůstává na seznamu a zároveň se pyšní třetí největší ekonomikou v eurozóně. 

17. Austrálie - Ačkoli se umístila relativně nízko v oblasti moci a globálního vlivu, Austrálie je čtvrtá v kategorii kvality životnosti. 

16. Indie - Největší světová demokracie – Indie - je také nejrychleji rostoucí velkou ekonomikou roku 2016. Nedávná peněžní krize však zasadila ránu tamnímu hospodářství. Indie ztratila 11 miliardářů a 86% cirkulující hotovosti. 

15. Švýcarsko - Malý evropský národ byl vyhlášen nejlepším místem pro život na světě. Je to 11. nejbohatší národ z hlediska HDP na obyvatele, a je velmi atraktivní pro podniky díky nízkým daňovým sazbám pro právnické osoby. Organizace spojených národů také má jednu z jejích hlavních kancelářích v Ženevě. 

14. Írán - Írán „je již dlouho předmětem zájmu světových mocností kvůli jeho strategické poloze v rámci Blízkého východu a jeho hojným zásobám ropy a dalším přírodním zdrojům," uvádí US News. Národ drží neuvěřitelných 9% světových zásob ropy. 

13. Turecko - Turecko je vstupní branou mezi Středním východem a Evropskou unii - vztah mezi těmito dvěma oblastmi je stále důležitější, kvůli konfliktům zuřícím v okolních zemích. V září britský státní tajemník Boris Johnson řekl, že Británie bude podporovat Turecko ve snaze vstoupit do EU, ale stále více napjaté vztahy mezi Tureckem a několika zeměmi EU by tomuto pokroku mohla bránit.

12. Kanada - Kanada byla označena za druhou nejlepší zemi pro život, ale její síla a vliv tak velké nejsou - a to i když je to největší obchodní partner USA. 

11. Jižní Korea - Svárlivý vztah s jeho izolovaným sousedem na severu znamená, že Jižní Korea často dostává vojenskou a politickou podporu z různých světových velmocí. Je to jeden z největších příjemců zahraničních investic a je také šestý největší vývozce na světě. 

10. Spojené arabské emiráty - SAE jsou jedním z největších světových dovozců zbraní a po Saúdské Arábii má druhý největší obranný rozpočet mezi arabskými státy. 

9. Saúdská Arábie - Saúdskoarabské zásoby ropy umožnily zemi, aby se stala jednou z nejbohatších a nejmocnějších zemí na Středním východě. Stát je dlouhodobě vnímán jako blízký spojenec USA, Velké Británie a dalších západních zemí. 

8. Izrael – Země s populací jen něco málo přes 8 milionů má na světové scéně veliký vliv. Přes pokračující palestinský konflikt má židovský národ silnou ekonomiku, vysokou úroveň vzdělání a příjem na obyvatele. 

7. Japonsko – Jedna z technologicky nejvyspělejších zemí, Japonsko, se může pochlubit třetí největší ekonomikou na světě, i když se zotavuje z tsunami z roku 2011, která rozbila tamní infrastrukturu a těžce dopadla na zpracovatelský průmysl. 

6. Francie - S HDP na jednoho obyvatele ve výši 42.384 dolarů se Francie může pochlubit jednou z největších ekonomik v Evropě a je také jedním z největších světových vývozců zbraní. Její vliv sahá po celém světě „prostřednictvím její vědy, politiky, ekonomiky a především kultury," píše US News. 

5. Německo - Často je vnímáno jako hospodářský motor Evropy. Nejlidnatější stát kontinentu hraje od sjednocení země v roce 1990 stále důležitější roli nejen v Evropě. 

4. Velká Británie - „Spojené království je vysoce vyvinutý národ, který má značný mezinárodní, ekonomický, politický, vědecký a kulturní vliv," píše US News. I když není známo, jak jeho očekávaný odchod z Evropské unie může ovlivnit postavení země, zdá se, že dosud odolává šoku z výsledku referenda. 

3. Čína - Vzestup Číny je pozoruhodný. Země s 1,4 miliardou obyvatel má největší armádu na světě, a odborníci předpovídají, že do roku 2050 bude největší světovou ekonomikou. 

2. Rusko - Rusko vydělávalo na přírodních zdrojích a stalo se jedním z nejbohatších států světa. Jeho vojenské výdaje i nadále narůstají. V současné době vynakládá Rusko 5,4% svého ročního HDP na obranu. Pro srovnání - nejblíže je těmto výdajům ze zemí NATO USA, které utrácí 3,3%. 

1. Spojené státy americké - Téměř 75% respondentů uvedlo, že po prezidentských volbách 2016 ztratilo „nějaký respekt" k americkému vedení, ale země je stále považována za nejsilnější. Její ekonomický, politický, kulturní a umělecký vliv formuje svět, a díky mamutímu obrannému rozpočtu ve výši asi 600 miliard dolarů a její vedoucí ekonomice, stále zůstává na prvním místě. 

Témata:  Země 1 zajímavosti armáda lidé

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy